4 Jenis Suis Elektrik di Rumah

- Sep 22, 2019-

4 Jenis Suis Elektrik di Rumah


Suis dinding adalah salah satu alat elektrik yang paling biasa dan penting di rumah. Terdapat beberapa jenis suis yang berlainan, dan walaupun mereka mungkin kelihatan sama apabila dipasang dengan faceplates mereka secara utuh, pelbagai suis melihat dan berfungsi secara berbeza di dalamnya.

Kebanyakan jenis suis biasa datang dalam gaya yang berbeza, seperti togol, rocker, slider, atau push-button. Gaya biasanya tidak menjejaskan fungsi suis dan pendawaian.

Walaupun suis biasanya digunakan untuk lampu, mereka boleh digunakan untuk menghidupkan atau mematikan arus elektrik untuk hampir mana-mana peranti elektrik. Sebagai contoh, suis kadangkala dipasang untuk mengendalikan berjalan semasa ke saluran keluar untuk mematikan atau mematikan lampu lantai.

1. Suis Single-Pole

Suis tiang tunggal ialah suis suis tujuan umum. Ia digunakan untuk mengawal cahaya, bekas, atau peranti lain dari satu lokasi. Ciri ciri satu suis togol tunggal kutub ialah ia mempunyai dan mematikan tanda pada togol. Ini adalah sesuatu yang tidak akan ditemui dalam suis tiga arah atau empat arah. Walau bagaimanapun, beberapa gaya suis tunggal tiang (terutamanya, suis gaya jumper) tidak mempunyai tanda hidup / mati.


Suis satu-tiang mempunyai dua terminal skru berwarna tembaga yang disambungkan kepada wayar yang panas atau sumber tenaga. Kabel ini biasanya berwarna hitam. Satu terminal tembaga ditetapkan untuk dawai panas yang masuk dari sumber kuasa, dan yang lain adalah untuk dawai panas keluar ke lekapan. Suis kebanyakan tiang tunggal juga termasuk terminal tanah untuk menyambung wayar tanah litar.


Sebagai peraturan umum, wayar neutral (biasanya putih) tidak disambungkan kepada suis. Jika dua neutral berada di dalam kotak, wayar ini biasanya disambung supaya mereka terus melalui kotak tanpa menyentuh suis. Atau, anda mungkin melihat wayar neutral tunggal melalui kotak. Kadang-kadang, anda mungkin melihat wayar putih yang dipasang pada suis, dan ini adalah ketika berfungsi sebagai kawat panas. Dalam kes ini, wayar putih harus mempunyai bungkus pita hitam di atasnya di dekat terminal suis untuk menunjukkan bahawa wayar itu beroperasi sebagai wayar panas dan bukan wayar neutral.

2. Suis Tiga Jalan

Suis tiga arah sentiasa digunakan secara berpasangan dan membolehkan anda mengawal cahaya atau bekas dari dua lokasi yang berbeza. Suis ini tidak mempunyai penanda hidup / mati kerana kedudukan dalam dan luar akan berbeza-beza kerana suis digunakan.


Suis tiga arah mempunyai tiga skru terminal. Kawat panas dari sumber kuasa menyambung ke terminal skru paling gelap yang ditandai "COM" untuk "umum." Dua lagi terminal dipanggil pelancong dan boleh ditukar ganti. Untuk tujuan keselamatan, adalah penting untuk diingat bahawa pelancong sentiasa wayar panas. Suis juga mempunyai skru tanah.


Silap mata menggantikan suis tiga arah lama ialah menandakan wayar yang dipasang pada terminal COM sebelum anda mengeluarkan suis lama. Oleh kerana kedua-dua terminal lain boleh ditukar ganti, adalah mustahil untuk membuat mereka salah; mereka boleh pergi sama ada dengan cara. Sekiranya terdapat dawai putih yang disambungkan ke terminal pelancong, ia harus dilabelkan dengan pita hitam untuk menunjukkan ia panas.


Suis tiga hala biasanya ditemui di kedua-dua hujung tangga, di garaj atau ruang bawah tanah yang mempunyai dua penyertaan, di dalam koridor, dan tempat lain di mana dua suis berasingan mengawal satu cahaya.

3. Suis Double-Pole

Suis dua tiang biasanya digunakan dalam aplikasi perindustrian tetapi boleh didapati di beberapa sistem pendawaian rumah. Seperti suis polar tunggal, suis berganda berganda mempunyai penanda hidup / mati dan mengawal peranti atau peralatan dari satu lokasi. Perbezaan utama ialah suis dua tiang mempunyai empat terminal tembaga panas, bukan dua, ditambah terminal tanah. Ini membolehkan pengguna menyambungkannya kepada dua pasang wayar panas dari litar 240 volt.


Tukar suis berganda biasanya diberi nilai 30 amps, berbanding 15 atau 20 amps dengan suis standard. Ini membolehkan suis untuk mengawal kuasa memakan peralatan, motor, dan jentera yang lebih tinggi.

4. Suis Empat Jalan

Suis empat hala digunakan di antara dua suis tiga hala untuk menyediakan kawalan untuk keluar atau kelengkapan cahaya dari tiga atau lebih lokasi berbeza. Jika anda ingin mengawal lebih dari tiga lokasi-contohnya, lima lokasi-anda masih menggunakan dua suis tiga arah (satu pada setiap hujung) dan tiga suis empat hala antara kedua-dua cara.


Suis empat hala kelihatan serupa dengan suis pole dua, kecuali ia tidak mempunyai tanda hidup / mati. Ia mempunyai empat terminal ditambah terminal tanah. Empat terminal biasanya berwarna tembaga. Tiada terminal "COM" atau "biasa", seperti yang terdapat pada suis tiga hala. Suis empat hala berfungsi sebagai alat pensuisan untuk wayar traveller antara suis tiga hala.


Walaupun tidak biasa digunakan, suis empat arah kadang-kadang terdapat di lorong-lorong panjang dan di dalam bilik-bilik yang sangat besar yang mempunyai lebih daripada dua pintu masuk.