Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Papan Pengedaran

- Jun 28, 2019-

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Papan Pengedaran


Lembaga pengedaran adalah sistem bekalan elektrik utama untuk mana-mana entiti komersial atau kediaman. Kabel utama datang ke papan pengedaran dan kemudian melalui pemutus diedarkan di litar sekunder seperti lampu dan palam atau peralatan lain. Untuk prestasi optimum setiap peranti, adalah perlu untuk mengekalkan pengagihan tenaga yang betul dan penting untuk keselamatan rumah dan alat. Lembaga pengedaran dipasang dengan bar tanah, rel DIN, dan bar terminal neutral.


Papan pengedaran bukan sekadar satu kandang semata-mata tetapi satu sistem secara keseluruhannya mempunyai hubungan neutral, unit kebocoran bumi dan wayar yang bersambung untuk tujuan penyebaran elektrik yang betul di rumah anda. Pengagihan standard hari ini dibuat sesuai dengan keperluan teknis tetapi juga sebagai hiasan rumah, sehingga dapat digabungkan dengan mudah. Secara umumnya, papan pengagihan terdapat dalam dua kategori:

1. Lembaga Pengedaran Single Row: Untuk aplikasi mudah, satu papan pengedaran pintu digunakan yang boleh didapati dalam 6 laluan, 8 jalan, 10 cara dan 12 cara konfigurasi.

3 Phase MCB Metal Enclosure Distribution Box  2

2. Papan Pengedaran Baris Double: Untuk operasi lebih banyak tugas dan peningkatan bilangan aplikasi dan sambungan, papan pengedaran dua pintu digunakan. Mereka banyak digunakan untuk penggunaan komersial.

Papan pengedaran yang tersedia hari ini mesti memperoleh ketiga-tiga sifat utama ini:

3 Phase MCB Metal Enclosure Distribution Box   1

1. Keselamatan

Satu bahagian penting dari setiap papan pengedaran adalah sekering. Fius adalah komponen penting dari papan pengedaran kerana ia tidak membenarkan overcurrent melalu litar anda. Dalam kes overcurrent, fius secara automatik menutup bekalan utama yang menghalang peralatan anda dan sebarang bahaya elektrik di rumah atau di pejabat anda.

2. estetika

Selain daripada keselamatan, hari ini perhatian tinggi diberikan kepada reka bentuk dan gaya papan pengedaran. Berlaku hari-hari ketika papan pengedaran merosakkan dekorasi dan estetika secara keseluruhan sama ada di rumah atau pejabat anda. Pelbagai DB hari ini memberikan anda kelebihan sebagai pengguna jika anda mencari DB yang berkualiti tanpa mengorbankan gaya gaya rumah anda.

3. Mesra Pengguna

Jika kotak pengedaran anda tidak mesra pengguna, maka sudah tentu bukan pilihan tepat untuk anda. Ia harus mempunyai ruang yang cukup untuk wayar dengan prosedur pemasangan mudah. Bingkai tersebut harus menolak sebarang kemungkinan ralat semasa pemasangan. Lembaga pengedaran yang baik dan mesra pengguna memastikan sepanjang hayat sistem pengedaran dan keselamatan elektrik anda. Juga, akan ada bonus jika DB yang anda gunakan haruslah mudah dari segi penyelenggaraan.


Syukurlah, Papan Pengedaran JUNON memperolehi semua sifat ini dan boleh didapati dalam konfigurasi baris tunggal dan berganda.Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami dengan bebas.