Perbezaan Antara Isolator dan Pemutus Litar

- Sep 10, 2019-

Perbezaan Antara Isolator dan Pemutus Litar


Perbezaan utama antara pemisah dan pemutus litar ialah pemisahan yang memutuskan litar pada keadaan offload sedangkan pemutus litar melepaskan litar pada keadaan beban. Perbezaan Antara Isolator dan Pemutus Litar dijelaskan dalam carta perbandingan dengan mempertimbangkan faktor-faktor seperti jenis peranti dan tindakannya. Operasi Isolator dan pemutus litar, fungsi mereka dan keupayaan menahan.


Perbezaan antara Isolator dan Pemutus Litar diberikan di bawah dalam bentuk jadual.

Carta Perbandingan

BASIS ISOLATOR PEMUTUS LITAR
Jenis peranti Isolator adalah peranti pemadam Pemutus Litar adalah peranti beban On
Operasi Ia dikendalikan secara manual Ia dikendalikan Secara Automatik
Tindakan peranti Ia adalah peranti Mekanikal yang berfungsi sebagai suis Ia adalah peranti Elektronik yang dibuat dengan menggunakan MOSFET atau BJT
Fungsi Isolator memotong sebahagian daripada pencawang apabila kesalahan berlaku. Peranti lain beroperasi tanpa sebarang gangguan Pemutus litar adalah peranti seperti ACB atau MCB, yang mengembara seluruh sistem jika ada kesalahan
Menahan Kemampuan Mereka mempunyai kapasiti yang rendah berbanding dengan Pemutus Litar Mereka mempunyai keupayaan menahan tinggi pada keadaan beban


Penebat adalah suis pemecah yang beroperasi di bawah keadaan beban. Ia mengasingkan bahagian litar di mana kesalahan berlaku dari bekalan utama. Ia digunakan dalam peranti voltan tinggi seperti transformer, dan sebagainya. Isolator menghalang isyarat DC dan membenarkan isyarat AC diluluskan.


Pemutus Litar adalah peranti pelindung yang berfungsi sebagai suis. Ia membuka dan menutup hubungan litar pada keadaan biasa dan apabila keadaan rosak berlaku dalam sistem. Ia secara automatik melepaskan litar semasa arus beban atau litar pintas berlaku.


Perbezaan antara Isolator dan Pemutus Litar diterangkan di bawah secara terperinci.

1. Penebat r adalah peranti pemadam, sedangkan Pemutus Litar adalah peranti beban On.

2. Isolator dikendalikan secara manual. Pemutus Litar dikendalikan secara automatik.

3. Ia adalah peranti Elektronik yang dibuat dengan menggunakan MOSFET atau BJT. Pemutus Litar adalah peranti mekanikal yang berfungsi sebagai suis.

4. Isolator memotong sebahagian daripada pencawang apabila berlaku kesalahan. Peranti lain beroperasi tanpa sebarang gangguan. Pemutus litar adalah peranti yang dikenali sebagai Pemutus Litar Automatik (ACB) atau Pemutus Litar Mini (MCB), yang mengendalikan seluruh sistem jika terjadi kesalahan dan oleh itu seluruh sistem terjejas.

5. Isolator mempunyai kapasiti bertahan rendah berbanding dengan Litar