Perbezaan antara Lampu LED: COB dan SMD

- Dec 27, 2019-

Perbezaan antara Lampu LED: COB dan SMD


Lampu LED sentiasa diperbaiki untuk membawa penggunaan yang lebih baik, fleksibiliti yang lebih besar dan penggunaan tenaga yang lebih cekap. Model lampu LED yang berbeza sangat popular berbanding lampu pijar tradisional, terutamanya kerana ia boleh bertahan lebih kurang 25 kali lebih lama dengan kurang penggunaan tenaga.


Lampu LED datang dalam pelbagai model. Mula membandingkan COB vs Lampu LED SMD, atau sebelum anda melihat perbezaan antara COB dan SMD cahaya LED.

Anda boleh memilih antara jenis SMD vs COB, contohnya, bergantung pada keperluan anda untuk kecekapan tenaga dan serba boleh. Lampu LED COB vs SMD berbeza dari segi ciri dan semikonduktor mereka.

1) SMD vs COB: Apakah SMD itu?

SMD, atau "Peranti Surface Mounted Device", adalah LED yang paling biasa di pasaran. Cip LED secara berterusan bersatu dengan papan litar bercetak, dan ia sangat popular kerana serba boleh. Anda dapat menemuinya dalam mentol lampu dan lampu rentetan, dan bahkan dalam lampu notifikasi pada telefon bimbit anda.


Salah satu ciri yang unik dari chip SMD LED adalah bilangan kenalan dan diod yang mereka miliki. Cip SMD LED datang dalam pelbagai saiz. SMD LED boleh menampung cip dengan reka bentuk rumit, seperti SMD 5050, yang lebar 5mm. SMD 3528, sebaliknya, adalah 3.5mm lebar. Cip SMD adalah kecil, hampir hampir dengan reka bentuk cip komputer rata dan rata.


Cip SMD LED boleh mempunyai lebih daripada sekadar dua kenalan (yang menjadikannya berbeza daripada LED DIP klasik). Terdapat sehingga 3 diod pada cip tunggal, dengan setiap diod mempunyai litar individu. Setiap litar akan mempunyai satu katod dan satu anod, yang membawa kepada 2, 4 atau 6 kenalan dalam cip.


Konfigurasi ini adalah sebab mengapa cip SMD lebih serba boleh (membandingkan SMD vs COB). Cip boleh termasuk diod merah, hijau, dan biru. Dengan ketiga-tiga diod ini, anda sudah boleh mencipta sebarang warna dengan hanya menyesuaikan tahap output.

Cip SMD juga dikenali sebagai cerah. Mereka boleh menghasilkan 50 hingga 100 lumen per watt.

2) SMD vs COB: Apakah COB itu?

Salah satu perkembangan terkini dalam teknologi LED, COB atau "Chip on Board" adalah langkah ke hadapan penggunaan tenaga yang lebih cekap. Seperti SMD, cip COP juga mempunyai pelbagai diod pada permukaan yang sama. Tetapi perbezaan antara lampu LED COB dan SMD ialah LED COB mempunyai lebih banyak dioda.


Cip COB biasanya mempunyai 9 atau lebih diod. Cip COB juga hanya mempunyai 1 litar dan 2 kenalan, tanpa mengira bilangan diod. Reka bentuk litar mudah ini adalah sebab penampilan panel seperti COB LED (cahaya SMD, sebaliknya, kelihatan seperti koleksi lampu yang lebih kecil).

Tetapi tidak seperti SMD, lampu LED COB tidak boleh digunakan untuk membuat lampu atau lampu berubah warna. Ini kerana hanya terdapat 2 kenalan dan litar 1. Saluran pelbagai untuk pelarasan diperlukan untuk mencipta kesan perubahan warna. Oleh karena itu, lampu LED COB efisien dalam aplikasi warna tunggal, tetapi tidak dalam teknologi yang lebih serba guna.


Satu lagi aspek perbezaan COB vs SMD LED Lampu adalah penggunaan tenaga. COB dikenali untuk nisbah lumen-per-watt yang lebih baik dan kecekapan haba. Ini mempunyai banyak kaitan dengan reka bentuk LED COB, dan substrat seramik penyejuk kerepek.


Sebelum ini, teknologi tugas berat seperti lampu tempat dan lampu banjir yang dibuat dengan LED adalah tidak standard, kerana anda memerlukan beberapa sumber LED untuk menghasilkan output lumen yang tinggi.

Tetapi sekarang, cip COB boleh menghasilkan sejumlah besar lumen dengan tenaga yang kurang. Anda boleh menemuinya dalam semua jenis mentol dan aplikasi, seperti kilat telefon bimbit anda atau kamera titik dan menembak. Julatnya lebih tinggi dengan minimum 80 lumen per watt.

Kami JUNON mempunyai jenis cahaya LED yang berlainan (SMD atau COB), kualiti yang baik dan harga bagus juga. Selamat datang untuk menghantar pertanyaan kepada kami dan dapatkan lebih banyak maklumat untuk produk!