Keperluan Elektrik Elektrik untuk Dapur

- Apr 10, 2020-

Keperluan Elektrik Elektrik untuk Dapur

Electrical circuit requirement for kitchens


Sebuah dapur menggunakan lebih banyak elektrik daripada mana-mana bilik lain di rumah, dan Kod Elektrik Negara menetapkan bahawa ia harus dilayani dengan banyak litar. Di dapur yang menggunakan peralatan memasak elektrik, ini bermakna ia memerlukan sebanyak tujuh atau lapan litar. Bandingkan ini dengan keperluan untuk bilik tidur atau ruang tamu yang lain, di mana litar pencahayaan umum tunggal boleh menyampaikan semua lekapan cahaya dan outlet plug-in.


Pada satu ketika, kebanyakan peralatan dapur telah dipasang ke dalam litar alur umum biasa, tetapi sebagai perkakas dapur telah menjadi lebih besar dan lebih besar selama bertahun-tahun, ia kini standard-dan dikehendaki oleh Building Code-untuk setiap peralatan ini mempunyai litar perkakas khusus tidak berfungsi lagi. Di samping itu, dapur memerlukan litar perkakas kecil dan sekurang-kurangnya satu litar lampu.


Perlu diketahui bahawa tidak semua Kod Bangunan tempatan mempunyai keperluan yang sama. Walaupun NEC (Kod Elektrik Kebangsaan) berfungsi sebagai asas bagi kebanyakan kod tempatan, masyarakat individu boleh, dan sering kali, menetapkan standard mereka sendiri. Sentiasa periksa dengan kod pihak berkuasa tempatan mengenai keperluan untuk komuniti anda.