Bagaimana memilih terminal yang baik untuk suis dan soket?

- Jun 05, 2020-

Bagaimana memilih terminal yang baik untuk suis dan soket?


Pada masa kini,soket suisdi pasaran adalah pelbagai, harganya berbeza, kualiti juga tidak rata. Menghadapi pasaran pengguna yang begitu besar, bagaimana kita memilih? Soket mempunyai banyak bahagian, dari bahan hingga komponen yang layak untuk diterokai, hari ini kita akan bercakap mengenai terminal.

How to choose a good terminal for switch and socket 1


Terminal pendawaian adalah titik sambungan antara wayar dan soket suis, adalah bahagian yang penting, jika pendawaian tidak stabil maka akan mudah muncul fenomena yang longgar, atau kerana hubungan yang lemah dan menyebabkan bahaya keselamatan, jadi ketika membeli suis soket, kita mesti melakukan pemeriksaan terminal dengan ketat. Pada masa ini, terdapat terutamanya dua jenis terminal berbentuk U dan terminal berbentuk V:

Dari penampilan, terminal berbentuk U halus, sementara terminal berbentuk V mempunyai tepi dan sudut yang jelas.

How to choose a good terminal for switch and socket 2

Dari kemampuan pendawaian, terminal berbentuk U mempunyai sedikit kecacatan, iaitu, wayar nipis mudah dilepaskan, dan terminal berbentuk V dapat menghubungkan wayar dengan ukuran yang berbeza pada masa yang sama, kestabilan tidak longgar dan pergeseran.

How to choose a good terminal for switch and socket 3

Walaupun soket suis di pasaran umumnya menggunakan terminal berbentuk U, tetapi melalui pemerhatian kami mendapati bahawa kestabilan terminal berbentuk V lebih baik daripada terminal berbentuk U, prestasi keselamatan juga lebih tinggi daripadanya. Oleh itu, dalam pemilihan soket suis, kita harus berusaha membeli suis terminal dan soket berbentuk V, bukan sahaja ruang saluran kapasiti, tetapi juga kestabilan pendawaian, tegas dan ketat.