Bagaimana Membaiki Outlet Wall Burn-Out?

- Oct 19, 2019-

Bagaimana Membaiki Outlet Wall Burn-Out?


Anda perlu mengambil tindakan segera jika anda telah menemui outlet elektrik yang dibakar dan pasang rumah anda. Ini adalah bendera merah untuk keselamatan kebakaran yang berpotensi dan bahaya elektrik yang perlu ditetapkan secepat mungkin.

How to fix a burnt-out wall outlet


Biasanya, soket palam yang dipadamkan menunjukkan bahawa saluran kuasa mungkin telah mencetuskan dan menyala kerana litar yang terlalu banyak. Ia juga mungkin terdapat dawai longgar di outlet anda yang menyebabkan pembajakan.


Memperbaiki Litar Pendek Outlet

Pertama, pastikan bahawa anda telah mencabut setiap perkakas dari stesen pembakaran ini dan mematikan kuasa utama. Gunakan penguji voltan untuk memeriksa sama ada terminal itu tidak berfungsi. Selanjutnya, cabut skru bahagian yang dibakar, kemudian tarik keluar dari kotak dengan hati-hati. Adalah disyorkan untuk menggantikan dengan pengganggu litar arc-fault (AFCI) melainkan ia adalah saluran gangguan litar penggalan tanah (GFCI outlet).


Keluarkan sekrup yang memegang wayar dari sisi outlet untuk memeriksa sejauh mana litar pintas. Cari mana-mana yang hangat, nicks atau tanda dalam wayar. Buang outlet terbakar kerana anda tidak akan menggunakannya lagi.


Mengeluarkan Wire Burnt

Sangat kritikal bahawa anda mengeluarkan wayar terbakar sebaik sahaja anda melihatnya. Selepas anda menentukan di mana wayar telah dibakar dan menyebabkan litar pintas, potong menggunakan alat pengukur wayar. Seterusnya, hapus penebat ke kira-kira 3/4 inci. Dari sana, memutar hujung dawai ke dalam kacang wayar yang ketat.


Seterusnya, keluarkan saluran baru anda dan masukkan wayar baru yang tetap ke tepi. Kawat hitam (panas) harus pergi bersebelahan terminal emas di outlet, sementara wayar putih (neutral) mesti diskru ke terminal perak. Kawat hijau (tanah) pergi ke terminal hijau. Di sesetengah rumah, dawai hijau mungkin berwarna coklat atau tembaga, yang masih harus pergi ke terminal hijau.


Letakkan sekeping pita elektrik ke atas setiap terminal untuk menjamin dan melindunginya. Selanjutnya, pasangkan kabel di tempat yang kemas di dalam kotak cawangan kuasa sebelum mengacaukan pada saluran kuasa baru. Sekarang, anda boleh meletakkan faceplate cawangan baru dan menguncinya juga ditutup.


Memeriksa Pemutus Litar

Sebelum menghidupkan kuasa, anda juga perlu memastikan bahawa pemutus litar bukanlah yang menyebabkan saluran kuasa litar pintas. Tentukan mana litar tertentu melindungi salur keluar itu, kemudian flip suisnya pada pemutus utama. Anda perlu mendengar suara klik definitif.


Walau bagaimanapun, jika suis bergerak mundur walaupun anda membalikkannya, maka anda boleh mempunyai pemutus litar yang buruk. Mengeluarkan beberapa peralatan yang disambungkan ke cawangan kuasa ini harus menjaga beban yang lebih tinggi. Tetapi jika ini masih tidak menyelesaikan masalah, sudah tiba masanya untuk jurutera profesional mengambil alih.