Cara Pasang Kotak Elektrik di mana-mana bilik di Rumah Anda

- Dec 02, 2019-

Cara Pasang Kotak Elektrik di mana-mana bilik di Rumah Anda

Anda boleh menggunakan Outlet elektrik apabila:

1. Jika suis atau soket berada di litar yang sering meniup pemutus atau fiusnya, jangan menjadi masalah dengan menambah lagi saluran ke litar.


2. Kod Elektrik menyekat bilangan lampu atau saluran elektrik yang boleh disambungkan ke satu litar. Biasanya, anda tidak boleh mempunyai lebih daripada lapan lampu atau kedai elektrik pada litar 15-amp. Untuk menentukan penarafan amp litar, lihat saja nombor pada pemutus atau fius di panel elektrik utama anda. Matikan litar dan suis lampu ujian dan gerai lain untuk menentukan sama ada lampu atau gerai berada pada litar yang diberikan.


3. Kebanyakan kod elektrik sekarang memerlukan cawangan di dapur dan bilik mandi untuk berada di litar GFCI 20-amp berasingan. Jadi sebelum menggunakan kaedah yang kami tunjukkan di sini untuk bagaimana menghidupkan outlet dinding di dapur atau bilik mandi, periksa dengan pemeriksa elektrik. Jika anda menambah saluran ke dapur atau mandi, ia mestilah dilindungi oleh GFCI. Jangan kuasa storan baru anda dari salur dapur atau bilik mandi.


4. Kod juga mengehadkan bilangan wayar yang boleh memasuki kotak elektrik atau bekas elektrik, bergantung kepada jumlah dalam kotak dan tolok wayar. Kaedah penambahan saluran yang kami tunjukkan di sini adalah berdasarkan pendawaian yang paling umum (wayar 14-alat pada litar 15 amp) dan 18-cu. kotak (dimensi dalam tipikal biasanya kira-kira 2 inci x 3-1 / 4 inci x 3 inci dalam). Sekiranya litar adalah 20-amp - yang bermaksud lebih tebal, wayar 12-tolok-atau jika kotak yang ada lebih kecil daripada 18 cu. masuk, anda tidak boleh menghidupkan cawangan dinding baru seperti yang ditunjukkan di sini melainkan jika anda menggantikan kotak sedia ada dengan yang lebih besar. Saiz kotak plastik dicop pada bahagian dalam di bahagian belakang.


Sentiasa sahkan saiz kotak yang diperlukan dengan inspektor bangunan tempatan anda. Di kebanyakan wilayah, anda perlu mendapatkan permit elektrik untuk kerja ini dari jabatan bangunan setempat anda. Ini membantu memastikan pekerjaan yang selamat.