Di dalam Panel Perkhidmatan Elektrik Utama Anda

- Apr 01, 2020-

Di dalam Panel Perkhidmatan Elektrik Utama Anda


Apabila anda membuka pintu panel, anda mendapat akses kepada suis pemutus litar, tetapi itu sahaja. Dan itu sejauh yang paling perlu pemilik rumah. Walau bagaimanapun, untuk masuk ke dalam panel untuk memasang atau menggantikan pemutus litar, anda perlu mengeluarkan penutup pelindung di sekitar suis pemutus, yang dikenali sebagai penutup depan mati. Sampul depan mati biasanya diadakan di tempat dengan skru di setiap sudut. Mengeluarkan penutup menyediakan akses kepada semua komponen panel. Sesetengah panel mempunyai pintu dan penutup berasingan; yang lain mempunyai pintu dan penutup sebagai bahagian unit yang sama.

Inside your main electrical service panel 1


Pemutus litar utama

Pemutus litar utama adalah pemutus besar yang biasanya terletak di bahagian atas panel tetapi kadang-kadang berhampiran bahagian bawah atau sepanjang satu sisi. Ia mengawal semua kuasa pemutus litar cawangan (pemutus yang mengawal litar individu) di panel.

Kuasa datang dari saluran perkhidmatan utiliti, mengalir melalui meter elektrik di luar rumah anda, dan terus ke panel perkhidmatan. Walau bagaimanapun, sesetengah sistem termasuk suis putus berasingan berasingan antara meter dan panel. Pemutus utama digunakan untuk menghidupkan kuasa ke semua litar cawangan ON atau OFF pada masa yang sama.

Bar Bas Panas

Kedua-dua kabel kawat hitam yang tebal memberi makan pemutus litar utama setiap membawa 120 volt dari meter elektrik dan memberi makan dua bas bas panas di panel. Pemutus litar melayang ke satu atau kedua-dua bar bas untuk memberikan kuasa kepada litar. Pemutus litar tiang tunggal menyediakan 120 volt dan menyambung kepada satu bas bas panas. Pemutus litar dua tiang memberikan 240 volt ke litar dan masuk ke dalam kedua-dua bas bas panas. Arus elektrik meninggalkan panel perkhidmatan melalui wayar panas yang disambungkan kepada pemutus litar. Pemutus tiang tunggal mempunyai satu dawai panas (biasanya hitam), sementara pemutus tiang dua mempunyai dua wayar panas, yang mungkin hitam, merah, putih, atau warna lain.


Bar Bas Neutral

Apabila kuasa meninggalkan panel servis elektrik melalui wayar litar yang panas dan melakukan kerja melalui peranti elektrik (mentol lampu, cawangan, dll.), Arus elektrik kembali ke panel perkhidmatan melalui neutral (biasanya putih) wayar litar, yang disambungkan ke bar bas neutral. Bar menghubungkan kepada perkhidmatan utama yang neutral dan mengembalikan arus semasa ke grid utiliti elektrik.


Bar Bas Ground

Sesetengah panel perkhidmatan mempunyai bar bas yang berasingan untuk sambungan tanah, bukan bas neutral / tanah. Dalam kes ini, bas tanah disambung secara elektrik ke bas neutral di panel perkhidmatan utama sahaja; dalam subpanel, bas tanah dan bas neutral tidak disambungkan kepada satu sama lain.


Pemutus litar

Pemutus litar adalah pautan lemah dalam setiap litar elektrik. Tetapi itu satu perkara yang baik, kerana ia direka untuk gagal dengan selamat. Apabila litar menarik lebih banyak daripada yang dirancang untuk mengendalikan, pendawaian menjadi panas dan menjadi bahaya kebakaran. Arus yang berlebihan dalam litar dihalang oleh penggunaan peranti keselamatan berlebihan, seperti pemutus litar (atau, dalam sistem lama, fius). Pemutus litar bersambung ke bar bas panas dan datang dalam pelbagai jenis dan kapasiti.

Inside your main electrical service panel 2