Pendawaian Lembaga Pengedaran

- May 15, 2020-

Pendawaian Lembaga Pengedaran

The wiring of a distribution board


Pendawaian aLembaga Pengedaran(DB) sangat penting dalam sebarang pemasangan elektrik. Semua litar elektrik berasal dari Lembaga Pengedaran. Kabel pengumpan Utama ke Papan Pengedaran seharusnya dapat menangani jumlah daya yang dijangkakan ketika semua sub litar di Papan Pengedaran sedang digunakan. Sub Litar boleh berupa kabel elektrik yang menyalurkan kuasa ke beberapa lampu, atau soket keluar melalui peranti MCB atau Sekering di Papan Pengedaran. Di sini kita sedang mempertimbangkan Papan Pengedaran dengan MCB (Pemutus Litar Miniatur) untuk pengagihan kuasa.


Kaedah Pendawaian

Kami mempertimbangkan bahawa DB yang digunakan di sini akan mengaktifkan 5 buah. Sub Litar Pencahayaan, 2 pcs 13 Litar Radial untuk soket soket dan 01 nombor. 16 Litar untuk unit AC. Setiap sub litar pencahayaan akan dihubungkan dengan kira-kira 8 buah. titik cahaya dalam contoh ini. Peringkat untuk DB adalah 60 A, Fasa Tunggal, pada 230 V. Oleh itu, Kabel Pengumpan atau Kabel Masuk Utama hendaklah berukuran 16 mm 2 dari keratan rentas untuk kabel Fasa dan Neutral , yang dapat digunakan untuk beban elektrik 60 A.

Lembaga PengedaranPendawaian dan Pemasangan.

Pendawaian Sub Litar telah dibincangkan secara terperinci untuk 1 W Light, 2 W Light, 5 A, 13 A dan 1 6A Socket outlet dll. Ini perlu disambungkan sebelum pendawaian unit DB supaya semasa DB dipasang, litar ini dapat disambungkan ke DB.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Pendawaian ALembaga Pengedaran,Sila hubungi kami.