Petua untuk memilih A COB Down Light

- Aug 09, 2019-

Petua untuk memilih A COB Down Light

Lampu bawah COB telah menjadi bahagian penting dalam hiasan dalaman kawasan besar. Ramai pereka dalaman memilih lampu kerana ia tidak mengambil banyak ruang, sambil mewujudkan suasana santai. Persoalannya ialah bagaimana untuk memilih saiz, warna, bekalan kuasa, dan sudut rasuk mereka?

Petua 1: Lampu tersembunyi harus mempunyai shell aluminium pelesapan yang baik (radiator)

Suhu tinggi di dalam badan lampu mengurangkan kecerahan dan hayat perkhidmatan. Radiator adalah peranti yang membantu mengalirkan haba dari dalam ke luar cahaya tersembunyi. Sekiranya unit terlalu kecil, haba berlebihan akan terperangkap. Menurut carian, mengekalkan suhu serendah mungkin membantu meningkatkan kecerahan. Suhu persimpangan yang rendah mengurangkan kemungkinan kemerosotan separuh konduktor lampu LED. Mengapa menggunakan radiator aluminium? Ini kerana pemindahan haba aluminium (250 W / mk) lebih tinggi daripada bahan lain seperti besi (80 W / mk).

Tips for choosing A COB Down light1

Petua 2: Pemandu yang boleh dipercayai (bekalan kuasa)

Kebolehpercayaan pemandu (bekalan kuasa) memberi kesan kepada jangka hayat cahaya LED. Pemandu kuasa LED terdiri daripada 3 jenis, iaitu jenis tetap, voltan yang stabil dan jenis AC. Jenis semasa yang berterusan adalah jelas. Bagi pemacu stabil voltan, voltan DC output berbeza dengan magnitud rintangan beban dalam julat kecil. Lebih kecil rintangan beban, semakin rendah voltan keluaran. Litar pemacu AC umumnya melalui langkah-langkah seperti voltan langkah-langkah, pembetulan, penapisan, penstabilan voltan (atau arus mantap), supaya kuasa AC ditukar kepada bekalan kuasa DC, dan kemudian arus operasi yang sesuai diberikan kepada LED melalui litar pemacu.


Untuk lampu bawah kuasa rendah kuasa, bekalan kuasa berterusan semasa adalah yang paling ideal kerana strukturnya lebih mudah, mudah dipasang dan menyediakan fungsi peredupan yang boleh dipercayai.

Tips for choosing A COB Down light2


Petua 3: Pilih cip LED terbaik

Jenama utama cip LED termasuk Bridgelux, CREE, OSRAM, Samsung, San dan sebagainya. Mereka mempunyai harga yang berbeza, kecekapan pencahayaan dan indeks rendering warna (CRI). Secara amnya, jika lampu yang tersembunyi mengamalkan Bridgelux. CREE dan OSRAM, cip LED SanAn, kecekapan dan kualiti pencahayaan tidak akan menjadi rendah.

Satu lagi penting ialah kita perlu melihat CRI. CRI yang tinggi bermakna anda boleh melihat warna sebenar objek. Betapa tingginya? Untuk penggunaan dalaman dan rumah tangga, CRI daripada 80 memberikan hasil yang memuaskan. Sekiranya lampu digunakan di muzium atau galeri seni komersil, ia harus mempunyai sekurang-kurangnya 90. Untuk rujukan anda, sinar matahari mempunyai nilai CRI tertinggi sebanyak 100. Dan oleh itu, anda boleh melihat warna sebenar di bawah cahaya matahari.
Tips for choosing A COB Down light3


Tip 4: Suhu warna mempengaruhi suasana

Untuk mencipta gaya menguntungkan anda sendiri, adalah perlu untuk memilih suhu warna yang betul untuk downlight cerek. LED mempunyai kelebihan pelbagai pilihan suhu warna. Untuk kegunaan rumah atau komersial, suhu warna mempunyai julat 3000-3500K (putih hangat), 4000-4500K (putih neutral) atau 5700-5700K (cahaya putih sejuk). Suhu warna yang lebih rendah (cahaya hangat atau kekuningan) memberikan perasaan hangat dan selesa, sementara pencahayaan suhu warna yang tinggi menyegarkan, yang sesuai untuk pejabat dan kedai runcit.


Petua 5: Saiz lampu bawah tanah yang tersembunyi

Saiz cahaya biasa ialah 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 5, 6, 7 dan 8 inci (diameter). Anda boleh mempertimbangkan memilih lampu saiz besar untuk siling yang lebih tinggi kerana kuasa dan kecerahan lampu biasanya meningkat dengan saiznya. 4, 5 dan 6 inci adalah saiz utama arus lampu, yang biasanya memberikan 9 hingga 13 watt.

Tips for choosing A COB Down light4


Petua 6: Pilih sudut rasuk kanan

Lampu yang mempunyai sudut rasuk yang besar bermakna rasuk cahaya merebak lebih luas seperti yang ditunjukkan dalam graf di atas. Untuk sudut yang besar seperti 90 & 120 darjah, ia menawarkan pencahayaan lebih seragam, bagaimanapun, kecerahan biasanya lebih rendah kerana cahaya menyebar ke kawasan yang lebih besar. Sekiranya anda memerlukan lampu pekat, anda boleh mempunyai 15 atau 30 darjah, seperti untuk almari paparan anda dan sebagai mesin basuh dinding.

JUNON berkualiti tinggi COB turun cahaya , itu sesuai untuk anda.