Apakah jenis taburan elektrik yang berbeza?

- Mar 30, 2020-

Apakah jenis taburan elektrik yang berbeza?


Pernah tertanya-tanya apa yang membuatkan elektrik berlaku di seluruh bangunan anda? Prinsip kerja papan pengedaran elektrik adalah yang menarik. Ia menempatkan semua pemutus kenalan, unit kebocoran bumi, bel pintu dan pemasa. Dengan kata lain, ia memastikan bahawa bekalan elektrik diagihkan di dalam bangunan. Seluruh bekalan kuasa elektrik datang dari rangkaian ke bangunan melalui kabel pemakanan utama. Kabel ini mengangkut kuasa elektrik dari rangkaian elektrik ke bangunan yang semuanya disambungkan melalui papan pengedaran elektrik.


Kebanyakan papan pengedaran bersifat serba boleh. Mereka boleh dibeli sebagai penutup kosong, unit standard berwayar sedia digunakan atau sesuatu yang dibuat secara khusus berdasarkan keperluan elektrik pengguna. Bahagian terbaik mengenai papan pengedaran elektrik ialah anda boleh memilikinya untuk bahagian-bahagian berasingan bangunan anda, selagi setiap papan dikawal oleh pemutus suis. Sebagai contoh, kawasan kolam renang boleh mempunyai lembaga pengedaran yang berbeza, sementara kemudahan pengairan di rumah ladang anda boleh berfungsi di papan pengedaran yang lain.

Aspek struktur dan teknikal papan pengedaran elektrik berbeza, bergantung kepada negara dan keperluan elektrik. Lembaga pengedaran elektrik biasa termasuk komponen berikut - bar bas, pautan fius, suis, peralatan pintas dan pengesan semasa residual (RSD). Di dunia hari ini, keselamatan adalah sangat penting apabila bekerja dengan wayar dan kabel di rumah. Lembaga pengedaran mesti memastikan yang berikut:

1. Sekering tidak boleh membenarkan overcurrent melalui litar.

2. Ia sepatutnya mempunyai ruang yang mencukupi untuk wayar, lekapan dan kabel lain, selain itu mudah dipasang kerana tidak dekat dengan sebarang percikan air.

3. Ia tidak boleh terdedah kepada kakisan dan harus dijauhkan dari kebakaran, terutamanya dalam ruang di mana makanan dimasak. Ikuti cara yang tidak menentu untuk memastikan pendawaian dan kabel anda adalah kualiti yang terbaik.


Jenis-jenis papan pengedaran elektrik:

Berdasarkan permohonan dan keperluan, berikut adalah beberapa papan pengedaran (alias papan panel elektrik) yang boleh dipilih:


Kotak fius:

Kotak fius merujuk kepada unit pengguna di mana semua elektrik dikawal dan diedarkan. Adalah penting untuk mengetahui di mana ia terletak di rumah anda kerana, sekiranya berlaku keadaan kecemasan, sangat penting untuk mencari kotak sekering anda dengan mudah dan matikannya untuk mengelakkan malapetaka. Ia mengandungi tiga komponen - suis utama, pemutus litar dan peranti semasa sisa.


Panel Pemecah Utama:

Papan pengagihan yang biasa digunakan, panel pemutus utama melindungi litar dan mengawasi kapasiti amperage panel. Mereka melindungi litar daripada terlalu panas, dengan pemutus dihubungkan oleh 3 wayar di sepanjang setiap litar. Secara kebetulan, memandangkan fungsinya, panel pemutus utama boleh memotong kuasa ke rumah termasuk pemutus litar.


Panel Lug Utama:

Unit lug utama pada asasnya digunakan sebagai papan pengedaran apabila terdapat pemecah utama di hulu. Kabel talian berjalan ke dalam lugs ini, di mana panel lug utama boleh digunakan sebagai sub-panel apabila ia disambungkan kepada pemutus dari panel utama. Sekiranya berlaku kecemasan, pemotongan pada meter boleh memotong kuasa tanpa memasuki rumah.


Subpanel

Subpanel mudah dipasang, lebih selamat dan cekap untuk rumah. Mereka lebih kecil dan membantu mengedarkan kuasa ke bahagian tertentu rumah atau kawasan anda di dalam harta itu, memfokuskan diri sebagai panel pemutus litar satelit khusus untuk kawasan yang berfungsi. Mereka mendapat kuasa mereka dari panel utama dan bebas untuk menyesuaikan pengedaran semasa di sekitar kawasan atau harta benda. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai sambungan.


Suis Pemindahan:

Tukar suis memindahkan beban antara dua sumber elektrik. Sering digambarkan sebagai jenis subpanel, suis pemindahan adalah yang terbaik untuk penjana kuasa sandaran di mana mereka menukar kuasa penjana kepada kuasa elektrik melalui panel pemutus. Idea ini adalah untuk mempunyai sambungan suis berkualiti tinggi yang memastikan bekalan kuasa yang lancar dan menjamin keselamatan. Pada dasarnya terdapat dua jenis suis pemindahan - Suis Pemindahan Manual dan Suis Pemindahan Automatik. Manual, seperti namanya, berfungsi apabila seseorang mengendalikan suis untuk menjana beban elektrik kepada kuasa sandaran. Automatik, sebaliknya, adalah apabila sumber utiliti gagal dan penjana digunakan untuk menyediakan kuasa elektrik buat sementara waktu. Automatik dianggap lebih lancar dan mudah digunakan, dengan kebanyakan rumah memilih papan pengagihan mudah ini.


Adalah penting untuk memahami pelbagai tujuan lembaga pengedaran. Memakai kegunaan perindustrian dalam minda, papan yang berbeza dicadangkan berdasarkan penggunaan elektrik dan kuasa dan penggunaan produk kecekapan kos. Berikut adalah beberapa jenis papan pengedaran yang digunakan dalam industri:

1. Pusat Kawalan Motor (MCC)

2 Antara Muka Mesin Manusia Mesra Pengguna (HMI)

3. Panel Operator

4. Panel Kawalan Hidraulik Industri

5. Panel Pengawal Logik Boleh Diprogram (PLC)

6. Panel Kawalan Hidraulik Industri


Perkara penting yang perlu diberi perhatian mengenai papan pengedaran elektrik:

Melabur dalam komponen yang perlu: Perlu difahami bahawa sebagai tambahan kepada kabel dan litar, papan pengedaran elektrik menjamin pautan fius, bar bas, pengesan arus baki dan peralatan pintasan. Untuk perlindungan terhadap kejutan atau kebakaran, pengesan semasa sisa diperlukan.


Peribadikan keperluan papan pengedaran elektrik anda:

Adalah mungkin bahawa papan pengedaran anda mungkin sama dengan bangunan kediaman di sebelah anda. Walau bagaimanapun, biarkan seorang pakar belajar dan memutuskan apa bangunan anda memerlukan sebelum anda mengeluarkan sesuatu yang boleh merosakkan papan elektrik anda. Ikuti peraturan tempatan dan fahami keperluan beban bangunan anda.


Jangan sekali-kali meremehkan lembaga pengedaran elektrik:

Walaupun anda mungkin mengandaikan bahawa tujuan lembaga pengedaran elektrik adalah untuk hanya mengedarkan elektrik di sekitar bangunan anda, perlu diambil kira bahawa tujuan utamanya adalah untuk menjaga bangunan dan rakyatnya selamat. Semasa memasang papan pengedaran elektrik, pastikan ia mematuhi semua langkah keselamatan dan ia bebas daripada kemalangan. Seperti yang mereka katakan, jahitan pada masa menjimatkan sembilan supaya memastikan bahawa apa yang anda pasang melangkaui fungsi semata-mata.


Pasangnya di tempat yang betul:

Salah satu faktor yang paling penting untuk memasang papan pengedaran elektrik ialah ia harus ditempatkan dengan mudah, tempat yang kering dan mudah diakses. Walaupun untuk alasan estetik mereka mungkin dimasukkan ke dalam kotak di sudut, tetapi pastikan kawasan tersebut tidak terdedah kepada kebakaran. Sentiasa mempunyai dokumen dan manual arahan yang diperlukan di sisi sekiranya berlaku kecemasan. Anda boleh tampil dengan cara inovatif untuk menyembunyikan switchboard dan pemutus litar anda juga. Dengan pelbagai reka bentuk dan kemasan yang bergaya, buatlah papan pengedaran anda menonjol dan bersatu dengan estetika rumah anda. Untuk pilihan yang berkualiti tinggi dan selamat, layari JUNON - profesional elektrik kegemaran semua orang!