Apa Perbezaan antara Suis Jalan 1 dan 2 Cara

- Aug 24, 2019-

Apa Perbezaan antara Suis Jalan 1 dan 2 Cara

Penerangan ringkas:

Suis 1 cara adalah suis biasa. Suis mengendalikan lampu.

Suis 2 cara digunakan dalam dua suis. Kawal lampu di dua tempat. Sebagai contoh, suis di luar bilik tidur, suis di hadapan katil, kedua-duanya boleh mengawal cahaya yang diketuai. Ini memerlukan 2 cara Tukar

What difference between 1Way and 2ways swtich1


Maklumat lanjut

Suis adalah peranti mudah yang membuat atau memecah litar. Suis boleh melakukan terutamanya dua fungsi-ON, dengan menutup kenalannya, atau OFF sepenuhnya, dengan membuka kenalannya. Apabila kenalan ditutup, ia membuat laluan untuk arus mengalir, dan sebaliknya, hubungan terbuka tidak akan membenarkan arus mengalir. Dalam pendawaian elektrik, suis yang paling biasa digunakan untuk mengendalikan lampu elektrik, peralatan bersambung secara kekal atau kedai elektrik.

Pada tahun 1884, John Henry Holmes mencipta suis lampu rehat cepat. Teknologinya memastikan hubungan dalaman berpindah dengan cepat untuk menghalang pengunduran elektrik yang boleh menjadi bahaya kebakaran dan memendekkan jangka hayat suis. Teknologi pemecahan pantas ini masih digunakan dalam suis lampu domestik dan perindustrian hari ini.


Suis elektrik yang paling biasa dan digunakan di rumah kami adalah suis sehala. Tetapi terdapat juga suis dua arah, walaupun tidak biasa digunakan. Dalam kerjanya, perbezaan utama di antara mereka adalah bilangan kenalan yang masing-masing mempunyai. Suis sehala mempunyai dua kenalan dan suis dua hala mempunyai tiga kenalan. Dalam suis dua hala, terdapat dua, suis sehala yang digabungkan dalam satu. Salah satu terminal boleh disambungkan kepada kedua-dua mereka, tetapi tidak kedua-duanya pada masa yang sama.

Kelebihan suis dua arah adalah keupayaan untuk mengawal satu peranti dari dua lokasi berasingan. Penggunaan yang mudah dan tepat untuk mereka adalah untuk lokasi seperti tangga, koridor panjang atau bilik yang sangat besar. Oleh itu, bayangkan, ia adalah larut malam dan anda berada di bawah tangga. Anda flip suis ON untuk menyala tangga semasa anda berjalan. Sebaik sahaja anda telah mencapai bahagian atas tangga, dengan suis dua hala anda boleh flip suis untuk meletakkan lampu tangga OFF. Begitu juga untuk koridor panjang atau bilik besar dengan lebih dari satu pintu masuk. Suis dua hala juga sangat mudah digunakan sebagai suis lampu, dan mungkin kipas siling, dengan lokasi ke-2 boleh diakses selain katil anda. Oleh itu, tidak ada masalah untuk keluar dari tempat tidur anda untuk mengendalikan peralatan ini.

What difference between 1Way and 2ways swtich2


Oleh itu, sama ada anda harus memilih suis sehala atau suis dua hala sepenuhnya pilihan dan keperluan anda. Suis sehala juga dikenali sebagai suis tiang tunggal yang berkesan di dalam bilik kecil, dan untuk peralatan elektrik domestik. Dan suis dua arah sesuai untuk bilik besar berbilang pintu, tangga dan koridor panjang. Suis mudah untuk beroperasi tetapi sedikit rumit dalam pemasangan.

Semak pelbagai soket suis JUNON, diperbuat daripada polikarbonat berkualiti tinggi dan kadmium oksida perak bersalut titik sentuh, skru dan terminal. Mereka tahan lama dan diuji untuk menampung lebih 1,00,000 klik. Suis boleh didapati dengan jalur pendarfluor unik yang bersinar dalam gelap dan bertindak sebagai panduan.