Apakah Litar Perlindungan Pendek?

- Mar 22, 2020-

Apakah Litar Perlindungan Pendek?


Litar perlindungan pendek adalah litar elektrik dengan ciri keselamatan untuk menangani kebimbangan tentang litar pintas, di mana kuasa bergerak melalui litar yang tidak normal, yang sering menyebabkan beban semasa. Seluar pendek, seperti yang diketahui, boleh berbahaya dan boleh menyebabkan kerosakan pada peralatan. Terutama untuk sistem tenaga yang tinggi, meletakkan langkah-langkah untuk bertindak pantas dengan seluar pendek sangat penting, dan sering diperlukan di bawah kod elektrik.

Terdapat dua cara biasa untuk menambah perlindungan pendek kepada litar, fius dan pemutus elektrik. Fius mengandungi jalur dawai nipis yang cair dalam suhu tinggi yang berkaitan dengan beban yang berlebihan semasa, menghidupkan litar. Pemutus beroperasi secara mekanikal, bertindak balas dengan beban semasa dengan membalik untuk memecahkan litar. Kedua-dua pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangan; Isu utama bagi pengguna adalah bahawa selepas pendek, fius perlu diganti, sementara pemutus dapat dikembalikan ke posisi operasi normal mereka.

Matlamat litar perlindungan pendek adalah untuk bertindak balas sebaik sahaja arus elektrik yang tidak normal dikesan. Ini akan menghalang kerosakan pada litar dan dapat mengurangkan risiko kecederaan. Apabila yang pendek berkembang, litar memecahkan, tidak lagi membenarkan tenaga bergerak melaluinya. Litar perlindungan pendek juga boleh mematikan bekalan kuasa. Sehingga seorang juruelektrik mengkaji litar dan menentukan sifat masalah itu, ia akan kekal.

Kami JUNON membekalkan pemutus litar berkualiti yang memberikan anda perlindungan pendek di rumah anda. Selamat datang untuk menghubungi kami untuk mengetahui lebih banyak maklumat!

What is a short protection circuit  1

What is a short protection circuit 2