Apa itu Balast Elektronik?

- Apr 04, 2020-

Apa itu Balast Elektronik?


Lampu yang digunakan di dalam rumah jarang menggunakan banyak tenaga, tetapi apabila seluruh gudang atau kedai menggunakan lampu, mereka dapat memacu kos operasi dengan ketara. Untuk mengurangkan jumlah kuasa yang digunakan semasa mengekalkan pencahayaan yang mencukupi, balast elektronik digunakan. Unit balast ini mengurangkan jumlah kuasa yang digunakan oleh lampu sambil memastikan lampu masih mendapat tenaga yang cukup untuk menyala. Balast elektronik digunakan dengan lampu pelepasan pendarfluor dan intensiti tinggi (HID) dan berfungsi melalui litar keadaan pepejal.

Lampu memerlukan tenaga untuk menyala, tetapi tenaga yang diambilnya secara amnya lebih daripada yang diperlukan. Untuk mendapatkan lampu lebih dekat dengan jumlah tenaga yang diperlukan dan bukannya lebihan yang diperlukan, balast disambungkan kepada lampu. Setiap jenis balast berbeza tetapi berfungsi dengan menambah beban elektrik ke lampu dan kemudian termasuk rintangan negatif dan perintang untuk mengimbangi tenaga. Kemasukan balast elektronik akan meningkatkan kehidupan lampu dan kos operasi yang lebih rendah.

Balast elektronik berfungsi dengan menggunakan reka bentuk litar pepejal. Dalam reka bentuk keadaan pepejal, litar ini hanya diperbuat daripada kepingan pepejal. Elektron, yang biasanya akan tergesa-gesa ke dalam lampu tanpa halangan, dihentikan atau diperlahankan oleh kepingan-kepingan ini. Selain mengurangkan jumlah keseluruhan elektron dalam lampu, balast memastikan lampu menerima kuasa yang cukup untuk memulakan dan mengendalikan, dan memastikan tenaga stabil. Ini bermakna jumlah kuasa yang konsisten akan masuk ke dalam lampu, bukannya meningkat atau berkurang, kerana ia tidak akan menjadi balast.

Lampu pendarfluor adalah salah satu jenis lampu yang menggunakan balast elektronik. Ini kerana lampu pendarfluor menggunakan arus tekanan rendah tenaga, dan balast mampu menghasilkan sumber cahaya yang lebih kuat, menjadikan lampu bekerja lebih baik secara keseluruhan. Manfaat lain untuk menggunakan balast dengan lampu pendarfluor adalah ia mengimbangi tenaga yang masuk ke dalam lampu. Lampu pendarfluor sensitif terhadap perubahan tenaga, yang boleh menyebabkan kelipan. Balast elektronik berhenti berkilau, jadi lampu tetap berterusan.

Kami adalah pengilang profesional untuk suis dan soket, papan pengedaran, pemutus, lampu LED dan ballast electtonic juga. Kami percaya bahawa produk kami akan memenuhi apa yang anda perlukan!