Apakah perbezaan antara arus yang lemah dan arus yang kuat?

- Aug 16, 2019-

Apakah perbezaan antara arus yang lemah dan arus yang kuat?

Arus lemah sangat biasa dalam kehidupan seharian kita. Hampir semua produk elektronik seperti soket satelit, TV socekt, dan sebagainya mempunyai arus yang lemah. Berbanding semasa yang kuat, arus lemah merujuk kepada arus dan voltan yang diperlukan untuk menghantar isyarat. Ia dicirikan oleh voltan kecil semasa, rendah voltan dan tinggi.

Arus kuat umumnya adalah elektrik dalam sistem kuasa, seperti 220 V lampu, dan kuasa komersial 1000 V. Ia dicirikan oleh voltan tinggi semasa, tinggi, frekuensi rendah.

Berikut adalah contoh untuk menunjukkan perbezaan antara arus kuat semasa dan lemah. Komputer boleh dibahagikan kepada arus yang kuat semasa dan lemah. Bekalan kuasa komputer ini menggunakan voltan tinggi semasa, voltan tinggi dan rendah untuk menyediakan kuasa untuk peralatan tersebut. Ini adalah arus yang kuat.

Tetapi bahagian-bahagian lain dalam kerangka utama pada amnya rendah semasa, voltan rendah, pemprosesan isyarat frekuensi tinggi, seperti papan utama, yang lemah semasa.

Apabila memilih arus yang kuat, anda hanya perlu merujuk kepada kekuatan wayar elektrik. Selagi ia tidak dibebankan, selagi ia cukup kuat, anda boleh menggunakannya dengan yakin. Tetapi arus yang lemah, isyarat yang berbeza, juga memerlukan wayar yang berbeza. Selain itu, semua wayar elektrik yang lemah (kabel rangkaian, talian telefon, dan sebagainya) mempunyai lapisan perisai dalaman untuk mengelakkan medan magnet luar daripada mempengaruhi kekerapan semasa dalam penghantaran.

Sebagai tambahan kepada pemilihan bahan-bahan, ia juga perlu untuk melindungi elektrik lemah semasa pemasangan - jauh dari elektrik yang kuat.

Oleh kerana semasa dalam talian elektrik yang kuat adalah besar dan medan magnetnya kuat, ia mudah menjejaskan isyarat dalam talian elektrik yang lemah. Oleh itu, dalam hubungan hiasan dan pendawaian, perlu memastikan prinsip bahawa paip threading talian elektrik yang lemah mesti mempunyai litar elektrik yang kuat sekurang-kurangnya 50 cm, dan dinding dapat berjalan apabila perlu. Lebih sukar bagi tenaga yang kuat dan lemah untuk muncul dalam paip threading yang sama.

Sekiranya ia benar-benar diperlukan, tidak ada jarak 50 cm dari talian bekalan kuasa, maka anda boleh menggunakan paip threading logam atau paip threading perisai lapisan, anda boleh mengurangkan jarak pemisahan hingga 30 cm. Sekiranya arus yang kuat dan lemah perlu diseberang, ia harus memastikan bahawa apabila ia bersentuhan, saluran elektrik yang lemah di atas, dan sudut antara saluran elektrik yang kuat dan lemah ialah 90 °, dan lapisan perisai terbentuk pada persimpangan.