Apakah peranan yang dimainkan pemutus litar semasa perkakas dipendekkan?

- Mar 09, 2020-

Apakah peranan yang dimainkan pemutus litar semasa perkakas dipendekkan?


Apakah peranan pemutus litar sekiranya berlaku litar pintas elektrik?

Litar pintas adalah litar atau sebahagian litar yang dipendekkan. Sebagai contoh, kedua-dua hujung beban dan bekalan kuasa disambungkan dengan wayar; ia dipanggil litar pintas. Arus yang disediakan oleh bekalan kuasa semasa litar pintas akan lebih besar daripada arus yang disediakan oleh laluan tersebut. Umumnya, litar pintas tidak dibenarkan. Jika litar pintas teruk, bekalan kuasa atau peranti akan rosak.

Litar pintas dengan peralatan elektrik juga dipanggil litar pintas separa. Iaitu, wayar disambungkan ke kedua-dua hujung peralatan elektrik (ammeter disambung secara selari, dan suis tertutup disambung secara selari). Perkakas elektrik ini dipisahkan pendek, dan mudah dibakar peralatan elektrik lain.

Peralatan apa yang melindungi rumah kita apabila peralatan elektrik dipendekkan? Ia adalah pemutus litar kecil. Apabila litar pintas berlaku, pemutus litar akan mengesan arus yang tidak stabil dan mencetuskan fungsi perlindungan litar pintas. Sebagai pemeriksa rumah, ia akan sentiasa melindungi keselamatan elektrik rumah tangga dan mencegah kemalangan.

What role does a circulit breaker play when the appliance is shorted 1

Apakah prinsip perlindungan litar pintas pemutus litar ?

Prinsip asas perlindungan litar pintas:

Apabila arus litar pintas yang kuat dijana, tindak balas medan magnet yang kuat dijana di dalam gegelung, dan teras besi bergerak bergerak ke hadapan untuk menolak kunci untuk mencetuskan perjalanan.

What role does a circulit breaker play when the appliance is shorted 2


Perlindungan pemutus litar sangat diperlukan untuk keselamatan rumah. Beberapa perkara yang baik dari JUNON Electric menunggu anda dibawa pulang. Pemutus litar mini juga dalam talian ~