Apa yang akan berlaku jika garis neutral dan garisan bumi disambungkan secara berbalik

- May 03, 2019-

Sekiranya wayar neutral dan dawai bumi disambung secara berbalik, akan tersandung apabila menggunakan elektrik; Sekiranya tiada perjalanan, maka bermakna suis perlindungan kebocoran rumah rosak.


Distribution Box


1. Kawat neutral dan wayar bumi disambungkan secara berbalik. Kenapa mereka pergi semasa menggunakan peralatan elektrik?

Suis dalam kotak pengedaran rumah umumnya dilengkapi dengan pemutus mini untuk litar lampu, manakala semua litar lain dilengkapi dengan suis perlindungan kebocoran. Prinsip pemutus kebocoran adalah untuk mengesan sama ada jumlah vektor semasa antara garis hidup dan garis neutral adalah sifar, iaitu, untuk mengesan sama ada arus melewati garis hidup dan arus yang melewati garis neutral sama, jika semasa melewati garis hidup dan semasa yang melalui garis neutral tidak sama, ia akan mengembara dan melindungi garisan.

Apabila dawai neutral dan dawai bumi disambung secara terbalik, boleh muncul arus arus keluar dari garis hidup, dan kemudian melalui kotak pengedaran aliran tanah, kembali dari tanah kotak pengedaran akhirnya mengalir ke bumi, maka pemutus kebocoran boleh mengesan wayar tidak sepadan dengan arus semasa semasa dan neutral, dan kemudian kebocoran, oleh itu perjalanan telah mencapai tujuan litar perlindungan.

Oleh itu, pengedaran kuasa di rumah hendaklah dikonfigurasikan mengikut keperluan standard sahaja, apabila garis neutral dan garisan bumi disambungkan secara songsang kemudian, harus mempunyai peralatan elektrik untuk berfungsi untuk dapat muncul hanya perjalanan, jika tidak perjalanan, tata letak yang menjelaskan litar di rumah ada masalah.

图片16

2. Tidak tersandung ketika menggunakan peralatan elektrik. Apakah sebabnya?

Kami mendapati garisan neutral dan garisan bumi bersambung dengan yang bertentangan, tetapi selepas kuasa, kerja elektrik dan tidak muncul apabila fenomena tersandung, pada masa ini kita perlu memberi perhatian kepada penyebab masalah ini secara amnya mempunyai dua mata: pertama, rumah suis kotak pengedaran tidak melindungi perlindungan; Kedua, kotak pengedaran dipasang kegagalan pemutus kebocoran.


Distribution Box wholesale


Jika menghiasi rumah kami apabila suis kotak pengedaran adalah suis udara, garisan neutral dan garisan bumi juga tidak akan dilalui, kerana tiada pengesanan kebocoran dan fungsi perlindungan suis udara, kaedah konfigurasi suis tidak selamat atau dijalankan mengikut keperluan spesifikasi konfigurasi suis ke litar pencahayaan menggunakan suis udara, selebihnya semua litar menggunakan suis perlindungan kebocoran.

Jika menghiasi rumah kita apabila suis kotak pengedaran kuasa dipasang mengikut kehendak suis perlindungan kebocoran elektrik, garis neutral dan garisan bumi langsung tanpa tersandung, maka itu bermakna kita memasang pemutus litar kebocoran rosak, tiada tindakan yang berkesan untuk membetulkan, mencadangkan agar kita perlu digantikan dengan serta-merta dan tidak terus menggunakan lagi, terdapat banyak masalah keselamatan elektrik.

Melalui analisis prinsip di atas, kita dapati bahawa apabila garisan neutral dan garisan bumi disambung secara terbalik, akan ada fenomena tersandung ketika menggunakan peralatan elektrik. Sekiranya tiada perjalanan, sila semak dengan segera semak sama ada pemutus litar kebocoran rosak, rawatan tepat pada masanya, untuk mengelakkan kemalangan. Di samping itu, adalah berbahaya untuk menyambungkan garis hidup dan garis neutral pemutus litar ke arah yang bertentangan. Jadi pendawaian di rumah mestilah mengikut keperluan piawai untuk sambungan elektrik yang betul, penggunaan talian hidup yang betul, garis neutral dan garisan tanah.

--- END ---