Cara Merancang Lawatan dan Mesyuarat Pelanggan

- Sep 19, 2019-

Perusahaan telah melabur tenaga kerja dan sumber bahan, perniagaan telah berusaha keras, pelanggan akhirnya menentukan jadual lawatan. Adakah anda benar-benar bersedia untuk melawat pelanggan anda?

Untuk mengetahui lebih banyak dan mempunyai kesan yang baik kepada pelanggan, JUNON Switch menghantar 2 orang jualan untuk menghadiri latihan ini.

switch company visiting training 1


Kandungan kursus

1. Merancang jadual lawatan pelanggan (1. Menilai objektif lawatan pelanggan 2. Merancang bahan rapat dan personel 3. Membangun strategi persidangan 4. Membentuk pelan penerimaan)

2. Tiga objektif utama pemeriksaan pelanggan: perniagaan, urusan kilang, dan perniagaan

3. Perancangan dan penjadualan kemahiran

4. Kawalan persidangan dan irama

5. Memecahkan ais dan pembinaan konsensus

6. Perancangan dan pencapaian hasil persidangan

Pensyarah latihan ini adalah Leo, beliau adalah pensyarah khas di Focus Business School. Pegawai Shenzhenshizhuo, ketua pegawai Operasi pasaran. Bertanggungjawab untuk rantaian bekalan dan pengurusan kualiti di rantau Asia-Pasifik di 500 syarikat terkemuka di dunia.

Lawatan ke lebih daripada 30 buah negara; Tahun pengalaman dalam pertempuran dan pengurusan pasukan perdagangan asing

switch company visiting training 3

Dia menggunakan cara khas dan lucu untuk berkongsi dengan kami di bawah:

1. Proses dan hasil lawatan pelanggan ditentukan dari awal-bagaimana untuk mengurus perancangan lawatan pelanggan?

2. Kejelasan mengenai tujuan lawatan pelanggan adalah kunci kepada kejayaan-tiga permintaan utama untuk lawatan pelanggan

3. Bagaimana untuk membuat pengaturan mesyuarat yang berkesan semasa lawatan pelanggan - adakah anda benar-benar mengadakan mesyuarat?

4. Lawatan pelanggan biasanya diatur dengan cara lain, dan lebih-lebih lagi dalam industri anda-bagaimana untuk "memerintahkan" perjalanan pelanggan ke China

5. Bagaimana untuk menerima pelanggan secara cekap dan teratur di setiap jabatan perusahaan.

switch company visiting training 2

Melalui latihan 2 jam ini, saya fikir kakitangan beralih JUNON tahu lebih banyak tentang cara mengendalikan lawatan dan bagaimana untuk mempersiapkan diri dengan baik untuk melawat pelanggan. Ia sangat berguna khususnya untuk Pesta Canton Canton yang akan datang pada bulan Oktober. Harap orang JUNON akan belajar untuk berlatih, dan akan mendapat maklum balas yang lebih baik bulan depan.