Notis Segera: Mengenai Pengaktifan Pelepasan Kastam Sijil SONCAP Di Nigeria

- Nov 27, 2019-

Menurut para pegawai Nigeria, sejak pembaharuan sistem putra (Biro piawaian Nigeria) bermula pada 12 November 2019, proses operasi SONCAP telah berubah. Apakah itu dan adakah ia memberi impak yang besar terhadap perniagaan suis dan soket kami? Mari lihat butirannya.

Sebelum itu, sijil SONCAP boleh digunakan sebaik sahaja selepas pengaktifan. Dari 12 November, 2019, ia mesti diluluskan oleh pegawai anak Nigeria Biro piawaian selepas pengaktifan sebelum digunakan.

Pada 12 November 2019, Biro piawaian Nigeria menukarkan sistem pengesahan sijil:

SONCAP asal (termasuk PC), selepas pengaktifan, perlu diluluskan oleh pegawai Jabatan Anak lelaki Nigeria, dan kemudian dimuat naik ke bank Nigeria, kastam dan jabatan lain oleh pegawai Jabatan kanak-kanak sebelum penggunaan biasa!

Untuk mengelakkan bahawa bekas tidak dapat menggunakan SONCAP dalam masa selepas tiba di pelabuhan, menjejaskan pelepasan kastam dan menyebabkan kerugian yang tidak perlu, sila dapatkan SONCAP asli dan aktifkannya pada hari yang sama !!

Selepas sistem dikemas kini, sijil berubah seperti berikut

Nigeria new rules 1

Perubahan penting dalam kemas kini sistem baru! Sijil ini boleh menunjukkan sama ada penghantaran telah diperiksa. Sijil sub barangan yang diperiksa akan menunjukkan I001, dan sub sijil barang yang diperiksa akan menunjukkan N001

Pada masa ini, Nigeria mempunyai masalah berikut dalam pelepasan kastam:

Pertama, kecekapan Nigeria adalah rendah kerana kekurangan notifikasi dari standard Biro Nigeria dan kekurangan masa untuk pihak berkuasa pensijilan domestik untuk membiasakan diri dengan sistem baru. Pada masa ini, sebilangan besar SONCAP tidak digunakan secara normal, mengakibatkan kegagalan prosedur pelepasan kastam sebelumnya.

Kedua, disebabkan oleh kesesakan terminal Nigeria, masa tunda penahan kontena terus meningkat (sesetengah bekas telah ditunda selama dua minggu), dan kos treler terus naik, yang mungkin terus atau malah memburukkan hingga akhir Tahun Baru Cina.

Ketiga, pada masa ini, adat Cotonou di Benin terus ditutup. Sebagai tambahan kepada jumlah barangan domestik baru yang dipindahkan ke Nigeria, barangan yang sebelumnya diabaikan di Cotonou di Benin juga dieksport semula ke Nigeria dalam jumlah besar, dan tekanan pelabuhan semakin meningkat.

Jadi untuk peraturan baru ini, apabila JUNON mengeksport suis dan suis, atau kotak pengedaran atau lampu LED ke Nigeria, perlu membuat segala yang jelas terlebih dahulu, dan mengesahkan dengan pelanggan kami, maka kami boleh mengatur untuk mengeksport barangan kami.